Vineri, 06 Decembrie 2024
Cercetare de noua generatie prin asistenta computerizata in managementul patologiilor cardiovasculare - NextCARDIO (POC/61/1/2/103050 )
Desfasurare proiect
Status proiect
Proiect incheiat!
Data publicarii informatiilor
17.02.2020
Data inceperii proiectului
08.09.2016
Data terminarii proiectului
07.09.2021
Durata proiectului
60 luni
Stadiul proiectului
Proiect finalizat
Detalii proiect
Manger de proiect
COSTACHE Victor Sebastian
Program Operational (PO)
POC/61/1/2/ Atragerea de personal cu competente avansate dinstrainatate pentru consolidarea capacitatii
Axa Prioritara (AP)
-
Domeniul Major de Interventie (DMI/O)
Acțiune 1.1.4: Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității CD
Beneficiar
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Obiectivul general
Proiectul NextCARDIO crează un institut international de cercetare si o initiativa de excelenta in cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS). Domeniul caruia se adreseaza este cel al sanatatii, cu precadere prin asocierea noilor tehnologii endovasculare la metodele de asistenta computerizata si simulare 3D in managementul patologiilor cardiovasculare (MPC).
MPC cuprinde toate stadiile din procesul medical, precum medicina preventiva, diagnoza, tratamente clinice si monitorizare post-tratament. Partea inovativa a acestei initiative este legatura stransa dintre medicina, tehnologie si bio-inginerie care faciliteaza cercetare interdisciplinara, aplicativitatea si inovarea in aparatura de tratament, tehnicile de simulare si instrumente, si suport tehnologic centrat pe pacient. Institutul de cercetare va concentra mai multe centre de cercetare din cadrul ULBS, aşa cum sunt acestea definite in regulamentul intern, mai ales pe cele implicate in medicina minim-invazivă şi le va articula împreună cu echipa internaţională de cercetători din cadrul acestui proiect, pentru a se defini o construcţie funcţională, capabilă să furnizeze servicii de cercetare, transfer tehnologic şi valoare ştiinţifică ridicată.
Prin aceste obiective, ULBS doreste sa creasca si sa diversifice performantele in cercetare si inovare la nivel national si European in domeniul sanatatii, in special in patologia cardiovasculara. Principalul scop al NextCARDIO este sa ofere cunostinte si solutii pentru tratamentul pe cale endovasculara a bolilor cardiovasculare prin tehnologia de varf (asistenta computerizata) minim invaziva de inovatie, pentru produsele si serviciile post-tratament, ce pot oferi o viata mai lunga si mai sanatoasa intregii populatii, astfel rezultand intr-o mai buna calitate a vietii fiecarui individ in parte, precum si in costuri economice si sociale mai mici. Acest lucru are un impact mare asupra societatii din moment ce patologiile cardiovasculare sunt cel mai mare factor de mortalitate in randul populatiei Romaniei si Europei.
Platforma și rezultatele obtinute de proiect vor facilita accesul companiilor, spitalelor si medicilor la cercetarea cea mai avansata si de ultima generatie, dezvoltarea experimentala și rezultatele inovative ale ULBS. În plus, proiectul se afla la intersectia dintre disciplinele inginerie, bio-inginerie si medicina, astfel abordând trei specializări foarte importante, cu potential mare de cercetare si dezvoltare pentru tara noastra.
Astfel, proiectul se potriveste perfect si in intregime cu PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020 Actiunea 1.1.4-„Atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate pentru consolidarea capacității de CD”, Prioritatea de investiţii PI1a: „Îmbunătățirea infrastructurilor de cercetare și inovare și a capacităților pentru a dezvolta excelența în materie de CDI și promovarea centrelor de competență în special a celor de interes European”, deoarece:
• Creaza si sustine un centru de cercetare si educatie de inalta calitate disponibil pentru un numar de 5162 studenti si 300 cercetatori de la Facultatile de Medicina, Stiinte ( in special pe Bio-inginerie) si Inginerie la toate nivelurile de Licenta, Master si Doctorat. In plus, atrage oameni de stiinta foarte cunoscuti din strainatate care contribuie la dezvoltarea echipelor de cercetare intr-un cadru interdisciplinar si international in medicina, bio-inginerie si inginerie, toate adresandu-se domeniului sanatatii si in particular populatiei care sufera de patologii cardiovasculare.
• Creează un institut internaţional de cercetare, prin articularea iniţiativei curente a proiectului NextCARDIO şi a echipei de cercetare internaţională a acestui proiect cu echipele centrelor interne de cercetare din ULBS, in special cele din domeniul medicinei minim invazive;
• Crește calitatea și eficienta CDI realizata la ULBS, prin crearea unei platforme care reunește discipline si echipe diferite de la facultăți diferite pentru a crea dispozitive și soluții inovatoare in patologiile cardiovasculare. Proiectul creste vizibilitate serviciilor și a cunoștințelor oferite de universitate pentru companii, spitale, clinici si administratia publica care se ocupa de ingrijirea medicala.
• Crește competențele și capacitățile științifice la nivel național și internațional, facilitând astfel colaborari in cercetare și in predare, care se vor manifesta prin cercetatori post-doct și doctoranzi, publicații științifice internationale precum și aplicatii de proiecte de cercetare în programul ORIZONT2020.
• Crește capacitatea de transfer de cunoștințe cu furnizori locali, regionali, naționali și internaționali in domeniul medical, companii și administraţie publica care vor beneficia de servicii si produse noi si îmbunătățite rezultate din acest proiect.
Obiective specifice
Atragerea oamenilor de stiinta de excelenta si a expertilor internationali in universitatea noastra ca sa stabileasca si sa dezvolte o echipa de cercetatori ce vor face cercetare fundamentala si aplicata precum si dezvoltare experimentala in domeniul patologiilor cardiovasculare;
Dezvoltarea unui institut internaţional de cercetare prin „coagularea” mai multor centre interne de cercetare, mai ales cele din domeniul medicinei minim-invazive.
Dezvoltarea si realizarea de prototipuri de instrumente clinice de diagnoza inovativa si inteligenta pentru administrarea si tratarea pe cale endovasculara a bolilor cardiovasculare, care vor asista medicii in alegerea tratamentelor optime primare si secundare pentru pacienti, si astfel vor reusi sa previna rezultate clinice nedorite.
Realizarea unui studiu, analizarea si evaluarea rezultatelor instrumentelor clinice prin :
(1) Analizarea si simularea informatiilor clinice si imagistice existente intr-o baze de date internationala de pacienti de 240 de cazuri, The Global MFM Registry (26 dintre care sunt din Romania)
(2) Implantarea de endoproteze aortice pe 10 pacienti cu disectii aortice, ce vor beneficia de monitorizare in timpul tratamentului si dupa tratament pe durata proiectului si asupra carora vor fi aplicate rezultatele cercetarii
Cresterea numarului de studenti doctoranzi cu aproximativ 15 la suta in cadrul Facultatii de Medicina (bazat pe numarul studentilor din 2014) precum si a numarului de cercetatori post-doc activi in facultate.
Cresterea numarului de colaborari internationale si aplicarea pentru cel putin 4 proiecte pe programul ORIZONT2020, sectiunea Provocari ale Societatii.
Grup tinta
-
Finantare
Valoarea proiectului, din care
8,841,783.23
Valoare finantata din fonduri europene
-
Valoare finantata din fonduri ale bugetului national
-
Valoarea contributiei proprii
-
Valoarea cheltuielilor neeligibile
-
Valoarea prefinantarii solicitate/primite
-
Suma rambursata pana in prezent
-
Suma solicitata si nerambursata
-
Numar de experti implicati
Pe termen lung din ULBS
40
Pe termen lung din alta organizatie
-
Pe termen scurt din ULBS
-
Pe termen scurt din alta organizatie
-
Alte detalii
Echipa
-
Partenerii proiectului si rolul acestora
-
Informatii de contact
Adresa e-mail proiect
nextcardio.ulbs@gmail.com
Adresa web proiect
http://nextcardio.ro/